Varázslatos utakon

Mikszáth kúria

Prónay kilátó

Szondi kiállítótér

Bánk

Gerinctelenek

Ökörszem tanösvény - 5. állomás

Nyisd meg az oldal alján a linkeket! (Internet szükséges)

1. link:
Lepkék
Szemeinknek oly kedves repülő ékszerek, kik fejlődésük megelőző szakaszában nem biztos, hogy a kedvenceink közé tartoznak. Ismerjük meg őket, kíméljük hernyóikat is.

2. link
Lopakodó ájtatos manó, a lépegető terminátor
Mantis Religiosa – Imádkozó sáska: ügyes, gyors, eredményes - nagy valószínűséggel itt is találkozhatsz vele tanösvényünkön. Érdemes rá szánni pár percet.
A rovarvilág „fenegyereke”, nagyon jó fazon ez a ragadozó életmódot folytató sáskafaj, ki akár madárzsákmányt is ejthet! De bizony a nőstény eléggé el nem ítélhető módon alkalmanként a vele párzó hímet is elfogyasztja.

3. link
Havasi cincér (Rosalia alpina) a felsőörsi Miske óvodában
Megnyerő, elegáns megjelenésű cincérfaj – a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata. A Börzsöny bükköseiben, a kitermelt fák lerakataiban, depóiban nagy valószínűséggel találkozhatunk vele.
Védett, valóban a bogarak egyik legszebb képviselője hamvas kék alapon fekete foltos mintázatával. Ismerjük meg bővebben – megéri!

4. link
Nagy szarvasbogár (Lucanus cervus)
A bogarak megnyerő „trófeás vadja”, a méretes nagy szarvasbogár. Igazi élmény találkozni velük, bár létszámuk az utóbbi időben visszaesett. Nősténye szerényebb.

5. link
Kis szarvasbogár bandukol
A tanösvényen az ÖKO-Land Táborban nézzünk lábunk alá, mert gyakran találkozhatunk egy-egy bandukoló kis szarvasbogárral, az előkelő nagy rokon „kistestvérével”. De ha nem, valószínű egy-egy megemelt tuskó alatt rajtőzhetnek belőlük – kedves apró kitinpáncélosok.
Hasznos információk

Eseménynaptár
2024. July
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31